ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιήσει τους μουσουλμάνους μαθητές από τη μειονότητα στη Θράκη. Ζητούν την κατάργηση της ποσόστωσης για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Το παρουσιάζουν ως ένα μέτρο που «αδικεί» τους Έλληνες μαθητές και ως τέτοιο θα έπρεπε να καταργηθεί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ρατσιστική απαίτηση που θέλει να επαναφέρει το καθεστώς διακρίσεων και αμάθειας, που επικρατούσε στη Θράκη πριν από τη δεκαετία του ’90. 

 Το ποσοστό εισαγωγής μουσουλμάνων μαθητών από τη Θράκη θεσμοθετήθηκε το 1995, για να εξισορροπηθεί κάπως η μειονεκτική θέση, στην οποία βρίσκονταν ως τότε οι μαθητές από τη μειονότητα λόγω του ότι δεν διδάσκονταν στη μητρική τους γλώσσα αλλά και ότι είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα εμπόδια στη μόρφωσή τους εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσής τους.

Γι’ αυτό μετά το 2000 υπήρξαν οι πρώτοι απόφοιτοι από τη μουσουλμανική μειονότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μέχρι τότε οι νέοι άνθρωποι από την Θράκη που προέρχονταν από την μουσουλμανική κοινότητα δε φοιτούσαν σε ελληνικά πανεπιστήμια ή αυτοί που φοιτούσαν ήταν λίγοι. Ήταν αποκλεισμένοι σχεδόν στο 100% από την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν τα παιδιά από τη μειονότητα να εγκαταλείπουν το σχολείο τόσο από τη δευτεροβάθμια όσο και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι η Θράκη στις επίσημες κρατικές μετρήσεις έβγαινε ότι είχε τους λιγότερους αποφοίτους πανεπιστημίων, αλλά και την περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου. Επίσης αυτή η μεταρρύθμιση  βοήθησε και στην βελτίωση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων.

Όταν οι φασίστες βάζουν ζήτημα κατάργησης της ποσόστωσης ζητούν να επαναφέρουν τον αποκλεισμό των μουσουλμάνων από τα πανεπιστήμια που ίσχυε για σχεδόν 100 χρόνια.

Οι χρυσαυγίτες δεν είπαν λέξη για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικά τα παιδιά στη Θράκη. Δεν είπαν λέξη για την ανύπαρκτη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τα σχολεία που είναι διαλυμένα χωρίς καμία υποδομή, χωρίς θέρμανση και πολλές φορές και χωρίς δασκάλους. Δεν είπαν λέξη για την πολύ χαμηλής ποιότητας παρερχόμενη εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία. Δεν λένε λέξη για το ότι μέχρι το 1995 τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη διδάσκονταν βιβλία που έλεγαν ότι «κάποτε ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στο φεγγάρι». Εκεί θέλουν να μας γυρίσουν.

Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει  το μαθητικό κίνημα από την πάλη του ενάντια στο Μνημόνιο και τις συνέπειες των περικοπών στα Δημόσια Σχολεία. Προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε την έλλειψη καθηγητών, την έλλειψη χρηματοδότησης που ρημάζει τα σχολειά, το ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να κλείσει εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, τη διάλυση των μεταφορών των μαθητών, το ότι οι γονείς  είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα προκειμένου να περιμένει τα παιδιά τους μια θέση στους καταλόγους της ανεργίας.

Αντί γι’ αυτά θέλει να μας πείσει ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι οι μαθητές από άλλες χώρες, οι μουσουλμάνοι της Θράκης και το ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικός εκκλησιασμός και έπαρση της σημαίας κάθε πρωί όπως στο στρατό.

Δεν πρέπει να τσιμπάμε. Πρόκειται για συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης του μαθητικού κινήματος. Θέλουν να μας κάνουν αντί να παλεύουμε ενάντια στο Μνημόνιο και την πολιτική των κυβερνήσεων που διαλύουν την Παιδεία να παλεύουμε ενάντια στους συμμαθητές  μας. Αντί να διεκδικούμε μεγαλύτερες δαπάνες για την παιδεία, διορισμούς καθηγητών, ανθρώπινα σχολεία με ελευθερίες και δικαιώματα για όλους, να διεκδικούμε εκκλησιασμούς και πρωινές αναφορές όπως γίνονταν επί της Χούντας. Αντί να παλεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι για τα δικαιώματά και τις ελευθερίες όλων μας να χωριστούμε και να σκοτωθούμε μεταξύ μας.

Πρέπει να απομονώσουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχολείο που διεκδικούν είναι ένα σχολείο αυταρχισμού. Είναι ένα σχολείο ρατσιστικών και θρησκευτικών διακρίσεων και όχι ένα σχολείο δημοκρατικών ελευθεριών.

Κανένας χρυσαυγίτης δεν δικαιούται να μιλά για αδικίες σε βάρος των Ελλήνων μαθητών προς όφελος των μουσουλμάνων. Τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλειά όλων μας πλήττονται από τις πολιτικές του μνημονίου. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα χρυσαυγίτη να χύσει το ρατσιστικό δηλητήριο και να διαταράξει τις καλές σχέσεις των ανθρώπων στην Θράκη, αλλά και να μας αποπροσανατολίζει για τα χάλια της εκπαίδευσης.

Έξω οι νεοναζί από τα σχολειά και τις γειτονιές μας!

 ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Advertisements

Posted on 06/11/2012, in ΚΕΙΜΕΝΑ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: